Alkuperätodistus

EU:N YLEINEN ALKUPERÄTODISTUS

Tavaran maahantuonnin edellytyksenä on eräissä maissa ns. alkuperätodistuksen esittäminen. Alkuperätodistuksen tarkoitus on yksinomaan osoittaa tavaroiden alkuperä, jotta voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten vaatimusten mukaisesti (esim. remburssien avaaminen). Tiedot eri maissa vaadittavista alkuperätodistuksista saa Business Finlandin julkaisemasta "Laivauskäsikirjasta".

Kauppakamarin myöntämä alkuperätodistus on määrämuotoinen lomake, jota käytetään Euroopan unionin ja kolmansien maiden välisessä kaupassa.


SUOMALAISET KAUPPAKAMARIT LIITTYVÄT ICC:N CERTIFICATE OF ORIGIN ACCREDITATION CHAIN -JÄRJESTELMÄÄN 1.1.2019Järjestelmä varmistaa alkuperätodistusten myöntämisketjun laadun ja oikeellisuuden. Järjestelmään liittyminen aiheuttaa muutoksia alkuperän todentamiskäytäntöihin.


Tiedote liittymisestä ICC:n CO Chain- järjestelmään
Ohjeet alkuperän todentamiseen
Supply Chain -todistus

VIENTIASIAKIRJAT.FI – SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ULKOMAANKAUPAN ASIAKIRJOILLE


Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Sähköistä palvelua varten lomakkeet tilataan kauppakamarista.


  • Pääset itse tulostamaan leimatut asiakirjat palvelusta
  • Asiakirjat jäävät arkistoon, josta voit käyttää niitä uusien hakemuksien pohjana
  • Palvelu säästää kuluja ja aikaa
  • Asiakirjat käsitellään nopeasti


Vientiasiakirjapalvelu toimii osoitteessa vientiasiakirjat.fi. Palvelu vaatii rekisteröitymisen. Alla olevassa liitteessä on ohjeet rekisteröitymistä ja käyttöönottoa varten.


e-Vientiasiakirjat ohje - rekisteröityminen ja käyttöönotto.pdf (231 kB)

Tulostusohjeet e-vientiasiakirjoihin (294 kB)


ALKUPERÄTODISTUSTEN KÄSINLEIMAAMINEN KAUPPAKAMARISSA

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä e-vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat leimauttaa Tampereen kauppakamarissa. Kauppakamarin punainen arkistokopiokappale tulee olla allekirjoitettu.

Tutustu alkuperätodistuksen käyttö- ja täyttöohjeisiin, ennen kuin täytät alla olevan hakemuslomakkeen. Alla olevasta linkistä voit tulostaa itsellesi yksityiskohtaiset ohjeet, miten ja milloin alkuperätodistusta käytetään ja miten lomakkeet täytetään.

Voit kopioida itsellesi alkuperätodistuslomakkeen pohjan. Täytä lomake ja tulosta se kauppakamarista saadulle numeroidulle alkuperätodistuslomakkeelle. Allekirjoita hakemuslomake. Toimita todistus kauppakamariin leimattavaksi.

Alkuperätodistuslomakkeet voi tilata kauppakamarista. Alkuperätodistuksissa käytetyt kielet ovat englanti - ranska - espanja ja englanti - ranska - arabia.


Alkuperätodistus ohjeet (84 kB)

Alkuperätodistuksen hakemuslomake (34 kB)


Lisätietoa alkuperätodistuksesta
Hinnasto
Suomen tulli

Lisätietoja:
Tampereen kauppakamari, Kalevantie 2 D, 5.krs, 33100 Tampere
puh./tel (03) 230 0555

asiakirjat(at)tampereenkauppakamari.fi