Ulkomaankaupan asiakirjat

Eräät maat vaativat asiakirjojen laillistamisen ja/tai vahvistamisen. Laillistaminen tarkoittaa kyseisen maan konsulaatin tai muun diplomaattisen edustuston suorittamaa toimenpidettä, vahvistaminen puolestaan kauppakamarin suorittamaa toimenpidettä.

Vahvistuksella kauppakamari todentaa tietyn asiakirjan sisällön ja olemassaolon vahvistushetkellä. Asiakirjoissa esiintyvistä tiedoista on aina esitettävä sellaiset selvitykset, että kauppakamari voi vakuuttua tietojen oikeellisuudesta.

Yleisimpiä kauppakamarissa vahvistettavia ulkomaankaupan asiakirjoja ovat kauppalaskut, pakkausluettelot, erilaiset todistukset jne.

Kauppakamarin asema erilaisten asiakirjojen myöntäjänä ja vahvistajana on tunnustettu. Kauppakamari myöntää Euroopan unionin yleisiä alkuperätodistuksia, ATA carnet -tulliasiakirjoja ja CPD/China-Taiwan carnet'ieta sekä vahvistaa kauppalaskut ja antaa suosituksia vientiyrityksille, Full Confidence -todistuksia, Force Majeure -todistuksia ynnä muita erityistodistuksia.

VIENTIASIAKIRJAT.FI – SÄHKÖINEN ASIOINTIPALVELU ULKOMAANKAUPAN ASIAKIRJOILLE


Vahvistettavat asiakirjat lähetetään palvelun kautta kauppakamarille, missä ne leimataan sähköisesti ja lähetetään palvelun kautta takaisin asiakkaalle. Alkuperätodistukset ja muut vahvistettavat dokumentit voi tulostaa itse leimattuina. Palvelu nopeuttaa asiakirjojen käsittelyä - asiakirjoja ei tarvitse lähettää postissa tai leimauttaa kauppakamarissa. Sähköistä palvelua varten tarvittavat alkuperätodistuslomakkeet tilataan kauppakamarista.

Vientiasiakirjapalvelu toimii osoitteessa vientiasiakirjat.fi. Palvelu vaatii rekisteröitymisen.


ASIAKIRJOJEN KÄSINLEIMAAMINEN KAUPPAKAMARISSA

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä vientiasiakirjat -palvelua, voi asiakirjat tulla leimauttamaan Tampereen kauppakamarin toimistossa. Kauppalaskun luotettavuuden takaamiseksi pitää kauppalaskun siinä kappaleessa, joka jätetään kauppakamariin arkistoitavaksi, olla myyjän sitova allekirjoitus. Myös muista vahvistettavista asiakirjoista täytyy jäädä allekirjoitettu kopio kauppakamariin.

Lisätietoja:
Tampereen kauppakamari, Kalevantie 2 D, 5.krs, 33100 Tampere
puh./tel (03) 230 0555

asiakirjat(at)tampereenkauppakamari.fi