Vuoden yritysjohtaja Kaisu Avotie korostaa kuluttajien kuuntelemista

Hallituksen puheenjohtajana Kaisu Avotie haluaa kehittää avoimen johtamisen ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Kuva Studio Koivunen / Saarioinen.

Tampereen kauppakamari on valinnut Saarioinen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kaisu Avotien Vuoden 2022 yritysjohtajaksi. Hänet palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Pirkanmaan elinkeinoelämän hyväksi. Tampereen kauppakamari on jakanut julkista kiitosta yritysjohtajille vuodesta 1995.

Vuodesta 2010 Saarioisten hallitusta johtanut Kaisu Avotie seuraa tehtävässään tarkasti numeroita, mutta sanoo tuotekehityksen olevan sydäntään lähellä.

– Kuulun Saarioisten uusien tuotteiden arviointiryhmään. On tärkeää pysyä kehityksessä mukana ja muuttua uusien trendien ja kuluttajasukupolvien mukana.

Viime vuosien suurimpia muutoksia on ollut kysynnän ja ostokäyttäytymisen erilaistuminen.

– Tuotteiden odotetaan vastaavan yhä yksilöllisempiin tarpeisiin. Yhden ja kahden hengen talouksien lisääntyminen on myös muuttanut kysyntää.

Avotie sanoo, että valmisruuan imago on altis vaihtelulle.

– Nyt se on hyvässä valossa, mikä on seurausta ehkä siitä, että ihmisillä on entistä vähemmän aikaa laittaa ruokaa arkena. Halutaan helppoutta, ja perheessä voi olla erilaista ruokaa syöviä jäseniä. Valmisruuan avulla voi tarjota jokaiselle sopivaa. Lisäksi valmisruokavalikoima on viime vuosina monipuolistunut, ja valmisruuilla on hyvä hinta-laatusuhde.

Kuluttajien nykyisiä valintoja arvioidessaan hän sanoo, ettei esimerkiksi kasvisruuan suosio ohjaa valmisruokatuotantoa vielä merkittävästi.

– Meidän näkökulmastamme kasvisruuasta puhutaan enemmän kuin sitä ostetaan. Toki kasviksia syödään enemmän kuin aikaisemmin, mutta uskon, että kuluu aikaa, ennen kuin kasvissyönti ohittaa sekasyönnin. Eroja ja vaihtelua tietenkin on. Isoilla kaupunkiseuduilla ruokatottumukset ovat erilaiset verrattuna maaseutuun.

Hallituksen puheenjohtajana Avotie haluaa kehittää yrityksessään avoimen johtamisen ja yhdessä tekemisen kulttuuria.

– Tänä päivänä vastuullisuusasiat ovat pinnalla, ja ne on totta kai hoidettava hyvin. Vastuullisuudesta on huolehdittu Saarioisilla jo ennen kuin asiasta on ryhdytty puhumaan julkisesti. Se on ollut raaka-aineen tehokasta käyttöä ja jätteiden oikeanlaista käsittelyä, mutta myös henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista ja turvallista tuotantoa. Vastuullisuus leikkaa läpi yrityksen toimintojen, jolloin se on meidän kaikkien saarioislaisten yhteinen asia.

Yksittäisistä vastuullisuusasioista tärkeimpiä on tällä hetkellä muovien vähentäminen.

– Etsimme vaihtoehtoisia materiaaleja korvaamaan muovia ruokatuotteiden astioissa. Koska muovi antaa ruokatuotteelle toistaiseksi parhaan suojan, on uusien, teknisesti yhtä hyvien materiaalien löytyminen haastavaa.

Viestikapula siirretään eteenpäin

Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen Kaisu Avotie on asettanut viestikapulan siirtämisen perheyrityksessä onnistuneesti eteenpäin.

– Pirkanmaalla on ollut hyvä yrittää. Jokainen aika on sisältynyt omat haasteensa ja muutoksensa. Sahalahden tehtaalta ei ollut aluksi suoraa tietä Kangasalle ja Tampereelle, ennen kuin se rakennettiin 1950-luvulla. Nyt elämme pandemian jälkeistä aikaa, jota värittää Ukrainan sodan vaikutukset, kuten kustannusten kova nousu. Mutta eteenpäin olemme aina päässeet, kun on osattu tehdä oikeanlaisia ratkaisuja.

Yksi lähimenneisyyden isoimmista muutoksista oli Saarioisen perinteikkään Kinnalan Taimiston toiminnan lopettaminen keväällä 2021. Hortonomin koulutuksen saanut Kaisu Avotie johti Pälkäneellä 60 vuotta toiminutta taimistoa, mutta sille ei löytynyt enää jatkajaa.

– Taimiston kautta elin mukana vuodenkierrossa, hän sanoo.
Vuodenkiertoa ja luontoa lähellä on myös Avotien harrastus, metsästys. Tämän lisäksi hän harrastaa puutarhanhoitoa, käsitöitä ja valokuvausta.

– Käyn lähinnä sorsastamassa ja peurametsällä, ja muutenkin hankin riistaa pakastimeen. Fileet ja paistit ovat parasta herkkua, mutta myös riistan jauhelihasta on moneksi.

Jani Vilpponen (vas.) ja Juhani Lehti Tampereen kauppakamarin hallituksesta muistuttivat palkitsemistilaisuudessa ruokatuotannon omavaraisuuden tärkeydestä.

Kaisu Avotie
Hortonomi-AMK, Hämeen ammattikorkeakoulu Lepaa, 1998
Saarioinen Oy, hallituksen puheenjohtaja 2010 lähtien, eri tehtävissä vuodesta 1985 lähtien
Artekno Oy, hallituksen puheenjohtaja 2017 lähtien
Artekno-Saarioinen Oy, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen 2012 lähtien
Kinnalan Taimistot Oy, toimitusjohtaja 1992 lähtien


Teksti Päivi Eskelinen