Uusi alkuperätodistusten akkreditointijärjestelmä toimii hyvin

<p><em>Tampereen kauppakamari sai viime syksynä akkreditoidun kamarin statuksen ja liittyi alkuperätodistusten akkreditointijärjestelmään läpäistyään Keskuskauppakamarin järjestämän tentin.</em><br></p>

Tampereen kauppakamari sai viime syksynä akkreditoidun kamarin statuksen ja liittyi alkuperätodistusten akkreditointijärjestelmään läpäistyään Keskuskauppakamarin järjestämän tentin.

Uudistus on lisännyt byrokratiaa, mutta vastineeksi on saatu luotettava ja toimiva järjestelmä.

Tampereen kauppakamari ja muut suomalaiset kauppakamarit ovat liittyneet Keskuskauppakamarin organisoimana kansainvälisen kauppakamarin ICC:n alkuperätodistusten akkreditointijärjestelmään, Certificate of origin accreditation chain. Järjestelmä varmistaa alkuperätodistusten myöntämisketjun laadun ja oikeellisuuden, ja siihen liittyminen muutti alkuperän todentamiskäytäntöjä.

ICC:n akkreditointileima otettiin käyttöön koko maassa 1.1.2019. Leima tulee e-Vientiasiakirjat-asiointipalvelun kautta haetuille alkuperätodistuksille. Asiakkailta vaaditaan alkuperätodistushakemuksen liitteeksi aina myyntilasku sekä – jos tuote ei ole yrityksen omaa tuotantoa – tuotteen alkuperän todentava asiakirja. Useimmiten kyseessä on ostolasku, mutta yrityksille on myös annettu mahdollisuus toimittaa kauppakamarille supply chain -todistus, jossa luetellaan tuotenimikkeet, tavarantoimittajat ja alkuperämaat.

Siirtyminen uuteen käytäntöön on sujunut jouhevasti. Alkuvuoden jännityksestä ja kysymyksistä selvittiin kunniakkaasti niin asiakkaiden kuin kauppakamarinkin puolesta. Uudistus on tuonut mukanaan lisää byrokratiaa molemmille osapuolille, mutta vastineeksi on saatu luotettava ja – mikä parasta – toimiva järjestelmä.

Uudistuksesta huolimatta tammikuussa 2019 alkuperätodistuksia myönnettiin kappalemäärissä enemmän kuin neljänä viime tammikuuna.

Kohdemaassa olevat asiakkaat ja viranomaiset voivat tarkastaa saamansa alkuperätodistuksen oikeellisuuden täällä.

Teksti ja kuva Lasse Parviainen