Syväjohtamisen valmennusryhmä yksimielisenä: suosittelemme!

<p><em>– Kokemuksia karttui, tästä on nyt hyvä jatkaa, sanoi ensimmäisen syväjohtamisen ryhmä Jarkko Järvilehto (vas.), Pia Ylimäki, Jari Ahonen, Jari Kivipelto, valmentaja Vesa Nissinen, Jasmin Saadetdin-Rikkinen ja Janne Niiranen.</em><br></p>

– Kokemuksia karttui, tästä on nyt hyvä jatkaa, sanoi ensimmäisen syväjohtamisen ryhmä Jarkko Järvilehto (vas.), Pia Ylimäki, Jari Ahonen, Jari Kivipelto, valmentaja Vesa Nissinen, Jasmin Saadetdin-Rikkinen ja Janne Niiranen.

Tampereen kauppakamari järjesti tänä keväänä ensimmäisenä kauppakamarina Suomessa syväjohtamisen valmennusohjelman. Viimeisessä kokoontumisessa valmennusryhmä tiivisti tuoreet kokemukset ohjelmasta ja antoi arvionsa: kyllä kannatti! Uusi valmennus on jo suunnitteilla ensi syksyksi.

Syväjohtaminen on tieteeseen perustuva oppimis- ja valmennusohjelma, joka sopii johtajille, esimiehille, asiantuntijoille sekä esimerkiksi asiakaspalvelijoille. Kauppakamarille valmennuksen räätälöi ja johti kasvatustieteen tohtori, eversti evp. Vesa Nissinen, jota pidetään suomalaisen syväjohtamisen isänä.

Nissinen toi syväjohtamisen 1990-luvulla Puolustusvoimiin ensin kadettien ja myöhemmin varusmiesjohtajien koulutuksen pohjaksi. Lisäksi hän on kirjoittanut aiheesta väitöskirjan ja lukuisia kirjoja. Nissisen vuonna 2002 perustama Deep Lead Oy on valmentanut menetelmään tuhansia suomalaisia yritys- ja organisaatiojohtajia.

Johdetaan edestä ja esimerkillä

Syväjohtamisessa on keskeistä ihmisen johtaminen edestä ja esimerkillä. Yhtä tärkeää on henkilön kehittyminen johtajana. Kauppakamarin valmennus sisältää 360-palautteen, joka kerätään valmennettavan esimiehiltä, kollegoilta ja alaisilta. Palautteen ja itsearvioinnin perusteella valmennettavalle määritellään henkilökohtainen kehittymistavoite.

Pia Ylimäki osallistui kauppakamarin syväjohtamisen valmennukseen, sillä hänen mielestään johtaja ei voi koskaan sanoa olevansa valmis.

– Uskon myös, että johdon valmennuksesta hyötyy koko työyhteisö, Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin palvelujohtajana työskentelevä Pia sanoo.

– Muutoksen vauhti on nykyään kova ja kaipaamme uutta tietoa kehitystyömme tueksi. Itse olin erittäin kiinnostunut hankkimaan valmennuksesta uusia näkökulmia, Tampereen Messut -konsernin HR-päällikkö, projektipäällikkö Jasmin Saadetdin-Rikkinen kertoo.
Kiinteistöjohtaja Jari Ahonen TOASilta kertoo halunneensa saada selville, miten muut näkevät hänen johtamistapansa. Tavoitteena oli saada myös konkreettisia työkaluja ja neuvoja oman johtamisen kehittämiseksi.

Johtaminen on vuorovaikutusta

Ohjelman 360-palaute oli valmennettaville uusi kokemus.
– Näin syvällistä itseeni kohdistettua palautetta en ole saanut aikaisemmin. Pidän saamaani tietoa todella arvokkaana, Pia Ylimäki sanoo.

Jarkko Järvilehdolle palautteen tulos ei tuottanut suurta yllätystä.

– Ne vahvistivat käsitystäni omasta tavastani toimia. Löytyi kuitenkin asioita, joihin minun kannattaa keskittyä, Insta Automation Oy:n projektitoiminnan johtajana työskentelevä Jarkko arvioi.

Myös Jasminin ja Jarin kokemukset olivat samansuuntaiset. Syväpalaute ei tuottanut varsinaista yllätystä, mutta vahvisti itsetuntemusta.

– Palautteen kerääminen lisäsi varmistikin avoimuutta myös työyhteisössä ja lisäsi toivottavasti ymmärrystä, että johtaminen on vuorovaikutusta ihmisten välillä ja että kaikilla osapuolilla on vastuu asioiden sujumisesta, Jari miettii.

Valmennus sujui hyvin työn ohessa

Koulutusryhmä suosittelee syväjohtamisen valmennusta kaikille esimiestyötä tekeville.
– Ehkä parhaan hyödyn saa, jos oma johtamiskokemus on vielä melko vähäistä tai jos henkilöjohtamisessa tai työyhteisössä on haasteita. Valmennus syventää kuvaa siitä, mitkä asiat saattavat olla ongelmien taustalla.

Valmennuksen lähijaksot pidettiin neljän iltapäivän mittaisina kokonaisuuksina maalis-toukokuussa. Valmennuskonseptia ja aikataulutusta pidettiin yleisesti hyvänä.
– Valmennus onnistui työn ohessa hienosti. Ryhmä oli sopivan kokoinen ja Vesa loi ammattitaidollaan hyvän, keskustelevan tunnelman. Asioita käsiteltiin käytännönläheisellä tavalla, ryhmä sanoi.

Vesa Nissinen on tyytyväinen valmennuspilottiin.

– Valmennuksen aikatauluttamisessa otettiin mallia kauppakamarin suositusta HHJ-koulutuksesta, ja se toimi. Onnistuimme vastaamaan ryhmän tarpeisiin myös sisällöllisesti. Pienillä, tarkentavilla viilauksilla jatketaan ensi syksynä, hän kertoo.


Teksti ja kuva
Päivi Eskelinen