Strategia elämään

Osallistetaan, kiteytetään, testataan ja kehitetään. Tampereen kauppakamarin strategiatyöhön vuosille 2020–2025 ja tulevaisuuden kauppakamaria hahmottelemaan on kutsuttu kaikki hallituksesta ja valiokuntiin.
<p><em>Villivision Anna Lehtisalo (vas.), kauppakamarin Susanna Keskinen, M-Filesin Johanna Salmi, Wapicen Kati Korolainen-Kujala sekä kauppakamarin puheenjohtaja, Minna Metsälä osaamiseen liittyvän tulevaisuuskartan äärellä.</em><br></p>

Villivision Anna Lehtisalo (vas.), kauppakamarin Susanna Keskinen, M-Filesin Johanna Salmi, Wapicen Kati Korolainen-Kujala sekä kauppakamarin puheenjohtaja, Minna Metsälä osaamiseen liittyvän tulevaisuuskartan äärellä.

Strategiatyö pyöräytettiin laajemmin liikkeelle Vaihmalanhovissa Lempäälässä, ja startissa työhön käytiin käsiksi innostuneesti.

– Strategiatyössä on olennaista hahmottaa tulevaisuuskarttaa yhdessä valiokuntien kanssa. Siksi kokoontuminen strategiatyön äärelle porukalla oli tärkeää. Päivän aikana heräsi raikkaita ajatuksia. Valiokuntien puheenjohtajiston tai muiden edustajien rooli on jatkaa keskustelua valiokunnissa – näin saamme noin kolmesataa strategiatyön miettijää lisää. Hallitus vastaa prosessin kokonaisuuden kauppakamaritason strategisen suunnan ja toimintasuunnitelman laatimisesta ja tietysti sitten vahvistaa strategian, sanoo kauppakamarin puheenjohtaja, Sydänsairaalan liiketoimintajohtaja Minna Metsälä.

<p><em>Teollisuusihmisiä puhutti erityisesti Suomen demografinen kehitys, jota miettimässä Peer Haataja kauppakamarilta (vas.), Leena Aalto Kojalta, Juhani Lehti Tampereen Konepajoilta, Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta ja Jenna Tuominen kauppakamarilta.</em><br></p>

Teollisuusihmisiä puhutti erityisesti Suomen demografinen kehitys, jota miettimässä Peer Haataja kauppakamarilta (vas.), Leena Aalto Kojalta, Juhani Lehti Tampereen Konepajoilta, Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta ja Jenna Tuominen kauppakamarilta.

<p><em>Aluesuunnittelu- ja liikennevaliokunta ja kaupan valiokunta miettivät yhteisessä ilmiöpöydässä muun muassa logistiikan tehokkuutta tulevaisuudessa. Mukana Jari Lehtonen Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen piiristä (vas.), Sanna Elonheimo-Hietala Rautamestasta, Lasse Parviainen kauppakamarilta, Vesa Haapalahti Ikeasta ja Markus Sjölund kauppakamarilta.</em><br></p>

Aluesuunnittelu- ja liikennevaliokunta ja kaupan valiokunta miettivät yhteisessä ilmiöpöydässä muun muassa logistiikan tehokkuutta tulevaisuudessa. Mukana Jari Lehtonen Talonrakennusteollisuuden Sisä-Suomen piiristä (vas.), Sanna Elonheimo-Hietala Rautamestasta, Lasse Parviainen kauppakamarilta, Vesa Haapalahti Ikeasta ja Markus Sjölund kauppakamarilta.

Strategiatyön ydinkysymyksiä on, miten maailman muutostrendit ja ilmiöt vaikuttavat kauppakamarin jäsenyritysten asiakkaiden liiketoimintaan, miten tämä näkyy jäsenyrityksissä ja mitä tämä edellyttää kauppakamarin palveluilta ja toiminnalta.

Tavoitteena on rakentaa käytäntö rullaavaan tulevaisuuden suunnitteluun, jäsenyritysten tulevaisuuden tarpeiden keräämiseen ja dialogin tehostamiseen. Saatua tietoa hyödynnetään paitsi strategiassa, myös vaikuttamistyössä ja osaamisten tunnistamisessa, jotta kauppakamari olisi entistä ketterämpi reagoimaan yritysten tarpeisiin.

<p><em>Laki- ja veroasioiden tulevaisuutta suhteessa kauppakamarin toimintaan pohtimassa Henry Kampman Revisiumista (vas.), Valkeakosken kauppakamariosaston puheenjohtaja ja kauppakamarin hallituksen jäsen Erkki Kuivajärvi K-Citymarket Valkeakoskesta, Jukka Reilin Eversheds Asianajotoimistosta ja Reetta Pienimäki kauppakamarilta.</em><br><br></p>

Laki- ja veroasioiden tulevaisuutta suhteessa kauppakamarin toimintaan pohtimassa Henry Kampman Revisiumista (vas.), Valkeakosken kauppakamariosaston puheenjohtaja ja kauppakamarin hallituksen jäsen Erkki Kuivajärvi K-Citymarket Valkeakoskesta, Jukka Reilin Eversheds Asianajotoimistosta ja Reetta Pienimäki kauppakamarilta.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoo, että päättymässä olevan strategiakauden tavoitteet tähtäsivät kasvuun, ja ne on pitkälti saavutettu – tai ylitetty.

– Strategian suunta saattaa nyt kääntyä määrästä yhä parempaan laatuun. Osa tehtävistämme on lakisääteisiä, niihin ei voida juuri vaikuttaa. Mutta millaisia suuntaviivoja saamme koulutus- ja muihin palveluihimme ja edunvalvontaan? Tai johonkin ihan uuteen? Mihin me satsaamme? Vastaus tulee suunnasta, joka on yhdessä määritelty. Odotan todella kiinnostuneena, millainen tulevaisuus meille alkaa hahmottua.

Valiokunnat ja hallitus tekevät työtä tiiviisti syksyn aikana ja uusi strategia julkistetaan tammikuussa 2020.

<p><em>Mika Uusi-Pietilä Minutorista (vas.), Mikko Kuuppo Iskusta, Ari Juvonen PD Personnel Developmentista ja Akira Ropo kauppakamarilta miettivät muun muassa jakamis- ja kierrätystalouden vaikutuksia kaupan tulevaisuuteen.</em><br></p>

Mika Uusi-Pietilä Minutorista (vas.), Mikko Kuuppo Iskusta, Ari Juvonen PD Personnel Developmentista ja Akira Ropo kauppakamarilta miettivät muun muassa jakamis- ja kierrätystalouden vaikutuksia kaupan tulevaisuuteen.

<p><em>Kauppakamarin Juha Koski (vas.), Nordean Ari Lamberg, OP Vakuutuksen Kristiina Michelsson ja POP Pankki Tampereen Maarit Vähäsaari tutustumassa päivän tuottamiin ajatuksiin.</em><br></p>

Kauppakamarin Juha Koski (vas.), Nordean Ari Lamberg, OP Vakuutuksen Kristiina Michelsson ja POP Pankki Tampereen Maarit Vähäsaari tutustumassa päivän tuottamiin ajatuksiin.