Pirkanmaan yrityksiltä vaikuttava verojalanjälki

Pirkanmaalle rekisteröidyt yhteisöt maksoivat yhteisöveroa vuonna 2018 yhteensä 361 miljoonaa euroa.

Suurimmat yhteisöverot kertyivät Tampereella, 240,6 miljoonaa euroa, Nokialla, 31 miljoonaa, Ylöjärvellä, 14,1 miljoonaa, Lempäälässä, 13,4 miljoonaa, Pirkkalassa, 12,1 miljoonaa ja Sastamalassa, 9,3 miljoonaa euroa.

Tämä käy ilmi Keskuskauppakamarin laskelmista, jotka perustuvat Verohallinnon tietoihin.

Vuonna 2018 veroja maksavien yritysten määrä on kasvanut koko maassa. Kokonaisuudessaan veroja maksavien yritysten lukumäärä koko Suomessa kasvoi 2,4 prosenttia, Pirkanmaalla määrä kasvoi 3,5 prosenttia.

Myös yhteisöveron määrä on noussut. Koko maassa yhteisöveroa maksettiin viime vuonna 4,7 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Pirkanmaalla yhteisöveron määrä oli 12,5 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Pirkanmaalla yritysten verojalanjälki on kansantaloudellisestikin vaikuttava, koska huomattavan osan siitä tuovat vientiyritykset. Yhteisövero eli yhteisön tulovero on Suomessa yhteisön tuloksesta perittävä vero. On hienoa, että yritysten tulokset ovat parantuneet ja työttömyys on laskenut, joka taas on kasvattanut kotimaista kysyntää ja osaltaan verotuloja, sanoo Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen.

Yhteisöverokanta laskettiin 20 prosenttiin vuonna 2014.

Yritysten maksaman yhteisöveron määrä on kuitenkin kasvanut vuosittain ja on merkittävästi korkeampi kuin ennen yhteisöverokannan alentamista. Suomen yhteisöverokanta on pidettävä jatkossakin kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää.

Yhteisövero on vain yksi yritysten maksamista ja tilittämistä veroista. Keskuskauppakamari julkaisee vuoden 2020 alussa Suuren Veroselvityksen, jossa tarkastellaan yritysten tilittämiä ja maksamia veroja alueittain.

Lisätietoja
johtava ekonomisti Mauri Kotamäki, Keskuskauppakamari, p. 044 585 4298, mauri.kotamaki@chamber.fi
toimitusjohtaja Antti Eskelinen, Tampereen kauppakamari, p. 050 655 69, antti.eskelinen@tampereenkauppakamari.fi