Pirkanmaan ICT-yritykset lupaavat: Meillä valmistut

Ei viittä vaille, vaan meillä valmistut! Tampereen kauppakamari ja sen ICT-valiokunta haluavat edistää opiskelijoiden valmistumista. Ne ovat sitoutuneet Meillä valmistut -kampanjaan, jossa yritykset lupaavat mahdollistaa opintojen etenemisen työn ohessa.

Kampanjassa kaikki voittavat: työnantaja saa pätevän työntekijän, opiskelija tutkinnon sekä työ- ja työelämäkokemusta, oppilaitos saa tutkinnosta valtion rahoituksen, kun opiskelija valmistuu.

– ICT-alan osaajatarve on valtava. Tamperelaiset ICT-yritykset palkkasivat vuonna 2017 lähes 900 työntekijää, viime vuonna yritykset palkkasivat yli 1000 uutta työntekijää. Osaajapulan vuoksi kaikkia suunniteltuja rekrytointeja ei onnistuta tekemään, mikä heikentää yritysten kasvumahdollisuuksia. Meillä valmistut -kampanja on yksi keino varmistaa osaavan työvoiman saatavuutta sekä myös tiivistää yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä. Kampanja pantiin pystyyn Tampereella, mutta toivottavasti idea leviää muidenkin kauppakamarien alueille, sanoo johtaja Peer Haataja Tampereen kauppakamarista.

Kolmikannassa kaikille win-win-win

Toimitusjohtaja Toni Rantanen kertoo Triuvaren lähteneen mukaan kampanjaan, koska asia on hyvä niin yrityksen, opiskelijan kuin oppilaitoksenkin kannalta.

– Se on kaikille win-win-win. Tärkeää on, etteivät tutkinnot jää viittä vaille vaan että niistä valmistutaan, vaikka työpaikka olisikin jo taskussa – tärkeää on tavoitteellisuus ylipäätään. Kyse on myös koulujen rahoituksesta, sehän linkittyy valmistuneiden oppilaiden määrään. Rahoitus taas linkittyy kunnon koulutuksen tarjoamisen resursseihin, ja se taas siihen, että yritykset saavat osaavaa työvoimaa jatkossakin.
Rantanen on myös kauppakamarin ICT-valiokunnan jäsen.

– Valiokunnassa on paljon keskusteltu siitä, että kun osaajatarve on kova, opiskelijat napataan töihin ja yllättävän harva kuitenkaan työnteon lomassa valmistuu. Tunsimme piston ja ajattelimme, että yhteisvastuullisesti annamme lupauksen edistää työssä olevien opiskelijoiden valmistumista.
Intopalo Digital Oy:n toimitusjohtaja Juha Latvala sanoo, että kampanja on myös signaali Tampereesta ja yrityksistä täällä.

– Haluamme olla edelläkävijöitä. Haluamme kertoa muillekin, että täällä kannustetaan onnistumaan ja täällä pääsee tekemään merkityksellisiä töitä. Kun yritykset ja eri toimijat kertovat samaa viestiä ja tekevät työtä samaan suuntaan, asioita saadaan aikaiseksi.

Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls pitää Meillä valmistut -kampanjaa erittäin tervetulleena.
– On tärkeää saada työnantajat ja korkeakoulut yhdessä tukemaan opiskelijaa sovittamaan samanaikaisen opiskelun ja työssäkäynnin. Uusi Tampereen yliopisto haluaa muutoinkin tiivistää vuorovaikutusta ja kumppanuutta työelämän kanssa, Walls sanoo.

Tampereen pormestari Lauri Lyly arvioi, että kampanja tarttuu juuri tämän päivän haasteisiin.

– Tampereen seudun menestys perustuu osaamiselle. Osaamisen kehittyminen edellyttää hyvin hoidettuja opiskelijoiden ja yritysten työelämäyhteyksiä. ICT-alan vahva kasvu, hyvä maine ja valoisa tulevaisuus ovat alueemme elinvoiman kulmakiviä. On tärkeää varmistaa ICT-alan kasvu yhteistyöllä ja kampanjoilla.

Kampanjassa on tällä hetkellä mukana 15 yritystä.

Kampanjan verkkosivuilla kerrotaan opiskelijoiden ja yritysten Meillä valmistut -tarinoita. Siellä voi myös ilmoittautua mukaan.