”Ilman muuta mukaan!”

<p><em>Tampereen kauppakamarin valiokuntien uusille jäsenille suunnatussa tutustumistilaisuudessa 64 uudesta valitusta paikalla oli liki 50. Valiokuntatyötä esitteli johtaja Peer Haataja (oik.).</em><br></p>

Tampereen kauppakamarin valiokuntien uusille jäsenille suunnatussa tutustumistilaisuudessa 64 uudesta valitusta paikalla oli liki 50. Valiokuntatyötä esitteli johtaja Peer Haataja (oik.).

Kun Tampereen kauppakamari kysyi Sandvik Mining and Construction Oy:n paikallisjohtajaa Pekka Koskea jäseneksi teollisuusvaliokuntaan, Kosken vastaus oli nopea ja selvä:
– Ilman muuta mukaan!

Tampereen kauppakamarin valiokuntiin valittiin viime syyskokouksessa yli 60 uutta jäsentä. Heistä liki 50 osallistui kauppakamarin järjestämään tutustumistilaisuuteen. Tilaisuudessa kerrottiin kauppakamarin toiminnasta ja avattiin valiokuntatyön olemusta. Kauppakamarissa on 10 eri toimialojen tai aihepiirien valiokuntaa sekä vaalivaliokunta. Niissä on mukana liki 300 jäsentä. Valiokunnat seurustelevat yhä enemmän ristiin, eli järjestävät yhteisiä tapahtumia, tapaamisia ja matkojakin.

Toimitusjohtaja Antti Eskelinen sanoi kauppakamarin toiminnan vaikuttavuudelle antaa perustaa se, että jäsenmäärä ja jäsenyritysten koko ja rakenne vastaavat hyvin maakunnan elinkeinorakennetta, jäsenkunta on laaja-alainen ja jäsenyritysten liikevaihto ja henkilöstömäärä vastaavat noin puolta alueen yritysten kokonaisliikevaihdosta ja henkilöstöstä.

Vaikuttamistyössä puolestaan valiokuntalaisten näkemykset ovat ehdottoman tärkeitä.

– Valiokuntatyö on paitsi verkostoitumista, toisilta oppimista ja uusien bisneskontaktien solmimista, myös yhteisen näkemyksen muodostamista valiokunnan ja kauppakamarin tärkeinä pitämistä asioista. Tärkeää on pyrkiä ennakoitavuuteen, jotta todella pystytään vaikuttamaan päätöksentekoon ja ratkaisuihin ajoissa, sanoi johtaja Peer Haataja.

<p><em>Uusien valiokuntajäsenien esittelyvuorossa valkeakoskelaisen Vabe Oy:n toimitusjohtaja Markus Lehtinen.</em><br></p>

Uusien valiokuntajäsenien esittelyvuorossa valkeakoskelaisen Vabe Oy:n toimitusjohtaja Markus Lehtinen.

Vastavuoroista, aktiivista

Itsekin aikanaan valiokuntatyössä mukana ollut Tampereen kauppakamarin puheenjohtaja Minna Metsälä sanoi valiokuntatyön olevan vastavuoroista ja aktiivista.

– Käyttäkää rohkeasti puheenvuoroja ja tuokaa ajatuksianne esille, sillä se on valiokuntatyön suola. Hienoa, että olette lähteneet mukaan. Kiitos siitä.


<p><em>Yrittäjä Maria Rajakallio SoMe Studiosta uskoo osaamisten jakamiseen valiokuntatyössä. – Lisäksi ajattelen, että onpas kiva tutustua uusiin ihmisiin, yrittäjiin ja yrityksiin.</em><br></p>

Yrittäjä Maria Rajakallio SoMe Studiosta uskoo osaamisten jakamiseen valiokuntatyössä. – Lisäksi ajattelen, että onpas kiva tutustua uusiin ihmisiin, yrittäjiin ja yrityksiin.

Kaupan valiokunnassa aloittava yrittäjä Maria Rajakallio SoMe Studio Oy:stä ainakin aikoo olla aktiivinen.

– En olisi lähtenyt valiokuntaan, ellen aikoisi osallistua aktiivisesti. Olen muutenkin kova verkostoituja, ja ajattelin, että valiokunnassa voin jakaa omaa osaamistani uuden liiketoiminnan alueella sekä myös oppia muilta.

Hän pitää hyvänä, että jonkun kokoamana ja suodattamana tulee tietoa ja että alueen yrityksiin ja niiden toimintakykyyn liittyviä asioita tuodaan esiin.

– Minulla on sosiaalisen media konsultointitoimisto, ja odotankin, että pääsen kertomaan modernin, liikkuvan yrityksen näkemyksiä asioihin – ne ovat todennäköisesti erilaisia kuin perinteisesti toimivien yritysten näkemykset.

<p><em>Paikallisjohtaja Pekka Koski arvioi vaikuttamisessa Sandvikin, kauppakamarin ja teollisuusvaliokunnan työn tukevan hyvin toisiaan.</em><br></p>

Paikallisjohtaja Pekka Koski arvioi vaikuttamisessa Sandvikin, kauppakamarin ja teollisuusvaliokunnan työn tukevan hyvin toisiaan.

Pekka Koski kuunteli tyytyväisenä alustavia ajatuksia teollisuusvaliokunnan tulevista teemoista: osaavan työvoiman saatavuus, teollisuuden imago ja lentoliikenne.

– Kyllä ne ovat hyvä jatkumo asioille, joita Sandvik itsekin pitää esillä. Tuntuu siltä, että kauppakamari on aktiivinen toimija ja on vienyt yritysten asioita eteenpäin. Kauppakamarissa voidaan vaikuttaa ja saada kuuluvuutta meille merkityksellisille asioille, esimerkiksi paikalliseen infraan liittyen. Liikematkustus ja lentoyhteydet ovat meille todella tärkeitä. Teollisuuden imago liittyy työvoiman saatavuuteen ja kompetenssikysymyksiin: mihin koulutusta suunnataan ja miten sitä kehitetään. Siinä pitää ottaa huomioon niin paikalliset kuin globaalitkin tarpeet.

<p><em>Teollisuusvaliokunnan jäsen, Fastems Oy Ab: toimitusjohtajaa Mikko Nymania kiinnosti Tampere-Pirkkalan lentoaseman ja -yhteyksien kohtalo.</em><br></p>

Teollisuusvaliokunnan jäsen, Fastems Oy Ab: toimitusjohtajaa Mikko Nymania kiinnosti Tampere-Pirkkalan lentoaseman ja -yhteyksien kohtalo.

Tilitoimistoyrittäjä Riku Salomaa:

Parhaimmillaan valiokuntatyöllä voidaan vaikuttaa Pirkanmaan kehittämiseen

Accotilit Oy:n toimitusjohtaja Riku Salomaa on pitkään ollut mukana kauppakamarin valiokunnissa: 2002 rahalaitosvaliokunta, 2003–2018 finanssivaliokunta, 2005–2006 verkkoliiketoimintatyöryhmä, 2007–2011 uuden liiketoiminnan valiokunta, 2019 laki- ja verovaliokunta.

Millaiset kokemukset sinulla on valiokuntatyöstä?

”Menin aikanani mukaan valiokuntatoimintaan, koska halusin verkostoitua oman alani ihmisten ja muiden aktiivisten pirkanmaalaisten toimijoiden kanssa.

Kauppakamari on seurannut läheltä Tampereen kehityshankkeita ja muun muassa yliopistomaailman muuttumista. Valiokuntatyö ja siihen kuuluvat vierailut ovat tarjonneet ajankohtaista tietoa eri hankkeista jo niiden suunnitteluvaiheessa, mikä on tukenut minua asiantuntijatyössäni. Eri valiokunnilla on oma näkökulmansa ympäröivään yhteiskuntaan ja liiketoimintaympäristöihin, mikä on luonnollisesti rikkaus työhön osallistuville. Muutostahdin nopeutumisen myötä aikanaan varsin eri lähtökohdista ponnistaneet finanssivaliokunta ja uuden liiketoiminnan valiokunta ovat lähestyneet toisiaan – mikään toimiala ei ole suojassa muutokselta.

Parhaimmillaan valiokuntatyöllä voidaan vaikuttaa Pirkanmaan kehittämiseen. Ajatusten vaihto valiokuntien sisällä ja kesken sekä kaupunkien ja kuntien virkamiesten kanssa luo pohjaa hedelmälliselle vaihtoehtojen pohdinnalle monista eri näkökulmista.”


Valiokuntien kokoonpanot löydät täältä.


Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila