Aura Salla patistaa parantamaan EU-aktiivisuutta

<p><em>Aura Salla totesi korostavansa Euroopan komission merkitystä, mutta myös, ettei sitä voi korostaa tarpeeksi. – Komissiossa pitää ennakoida, näkyä ja vaikuttaa. Olen itse ollut lobattavana viisi vuotta, ja sen sanon, että kyllä suomalaisten presenssin pitää olla jatkossa nykyistä parempi. On lobattava vahvemmin. On oltava hereillä, kun veropolitiikkaa tai uusia säädöksiä suunnitellaan. Rohkaisen elinkeinoelämää käyttämään hyväksi ammattilobbareita.</em><br></p>

Aura Salla totesi korostavansa Euroopan komission merkitystä, mutta myös, ettei sitä voi korostaa tarpeeksi. – Komissiossa pitää ennakoida, näkyä ja vaikuttaa. Olen itse ollut lobattavana viisi vuotta, ja sen sanon, että kyllä suomalaisten presenssin pitää olla jatkossa nykyistä parempi. On lobattava vahvemmin. On oltava hereillä, kun veropolitiikkaa tai uusia säädöksiä suunnitellaan. Rohkaisen elinkeinoelämää käyttämään hyväksi ammattilobbareita.

Pitää tuntea Euroopan unionin toiminnat ja tasot. Pitää osata vaikuttaa asioihin oikeassa vaiheessa – ja pitää vaikuttaa vahvasti. Tällaisen viestin Tampereen kauppakamarin kevätkokoukseen toi Euroopan komissiossa ulkopoliittisena neuvonantajana toimiva eurovaaliehdokas Aura Salla (kok.).

Hän on Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimissä seurannut lähietäisyydeltä paitsi EU:n toimintaa, myös Suomen ja alueidemme toimintaa unionissa. Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto on hänen mielestään tehnyt erittäin hyvää työtä, mutta alueen ja sen yritysten aktiivisuutta ja läsnäoloa Brysselissä pitää vahvistaa.

– Ei riitä, että siellä kerran tapaa ihmisiä, on oltava paikalla jatkuvasti. Toivottavasti yritysten edustajilla on yhteys johonkuhun komissiossa ja sen kabineteissa. Kai teillä on?, Salla kysyi kevätkokouksen osallistujilta.

Juuri nyt, kun uutta Euroopan parlamenttia valitaan, suomalaisten pitää olla hereillä. Kun vaalitulos on selvillä, komissaaripeli alkaa. Suomen komissaari tulee eduskuntavaalit voittaneista sosiaalidemokraateista. Aura Salla sanoo, että vahva tavoite on saada komissioon puolet naisia ja puolet miehiä, eli naisehdokkaalle olisi kysyntää. Lisäksi henkilön taustan pitää olla vahva, ja kovia meriittejä olisivat esimerkiksi pääministeriys tai valtiovarainministeriys.

– Ei komissaarivalinta silti mikään itsestäänselvyys ole, ehdokas joutuu tiukkaan tenttiin ja hänen pitää saada parlamentin hyväksyntä. Kaikki ehdokkaat eivät mene läpi.

Aura Salla muistuttaa myös, että elinkeinoelämälle Suomessa on suuri merkitys sillä, kenestä tulee komission puheenjohtaja. Puheenjohtaja tekee viisivuotisen suunnitelman edistettävistä asioista. Ainakin Junckerin kaudella hänen tekemäänsä listaa noudatettiin tarkoin.

– Tärkeitä asioita tulevalla kaudella ovat todennäköisesti sisämarkkinoiden viimeistely, ja siinä priorisoidaan digitaalisia markkinoita, energia- ja sähkömarkkina, pääomamarkkina- ja pankkiunioni, talous- ja rahaliiton viimeistely, Afrikka, ja siellä muun muassa demokratian kehittäminen ja ilmastopakolaisuuden ratkaisu. Tuleva budjetti on tärkeä! Siihen olen odottanut Suomen poliittisilta päättäjiltä linjauksia, mutta enpä ole sellaisia vielä kuullut.

<p><em>Kuuluuko? Aura Salla valmistautuu Tampereen kauppakamarin kevätkokousesitelmään, joka antoikin paljon mietittävää, jopa edunvalvonnallista laiskanläksyä. Mikrofonitusta seuraavat toimitusjohtaja Antti Eskelinen (vas.) ja johtaja Juha Koski kauppakamarista sekä Jouni Mattila.</em></p>

Kuuluuko? Aura Salla valmistautuu Tampereen kauppakamarin kevätkokousesitelmään, joka antoikin paljon mietittävää, jopa edunvalvonnallista laiskanläksyä. Mikrofonitusta seuraavat toimitusjohtaja Antti Eskelinen (vas.) ja johtaja Juha Koski kauppakamarista sekä Jouni Mattila.

Suorista tuista kohti lainaperusteisuutta

Aura Salla avasi myös EU:n talouspolitiikkaa ja nosti esiin muun muassa Jyrki Kataisen esikuntineen suunnitteleman strategisten investointien rahaston. Se on kahdeksan miljardin euron rahasto, josta EU rahoittaa pk-yritysten hankkeita ja isoja infrahankkeita. Tarkoitus on siemenrahalla houkutella projekteihin yksityistä rahoitusta. Suomessa strategista investointirahaa on saanut muun muassa Äänekosken biotuotetehdas.

– Vipuvaikutus on ollut hyvä, tällä hetkellä on vivutettu hankkeita 355 miljardin euron arvosta, tavoite vuoteen 2020 on 500 miljardia euroa. Kaikkiaan 850 000 pk-yritystä on hyötynyt rahastosta. Suomi on kotiuttanut rahoitusta hyvin, mutta voisi hakea rahaa enemmänkin. Raha ei ole mitenkään korvamerkittyä maittain.

Ylipäätään Aura Salla pitää tärkeänä, että kehitys veisi lainaperusteisiin rahoitusjärjestelmiin pois suorista EU-tuista, koska niistä tulokset Euroopassa eivät ole mairittelevia – eikä Suomi kaikkia tukia edes pysty hakemaan.

– Kun budjettia käsitellään, Suomen pitäisi linjata, että EU-rahoja jaettaisiin rahastoista. Suomessa pidetään ääntä maataloustuista, mutta miksi ihmeessä ne pitäisi kierrättää EU:n kautta? Suomihan voisi maksaa maataloustuet itse itselleen.

Sääntelyn, tai ainakaan finanssialaa koskevan sääntelyn vähenemiseen Aura Salla ei usko, päinvastoin.
– Joissakin jäsenmaissa taloustilanne on niin huono, että valitettavasti sääntelyn määrä todennäköisesti lisääntyy. Pelkään, että myös esimerkiksi finanssitransaktiovero nousee puheeksi taas. Sillä on iso merkitys, kenestä tulee seuraava finanssikomissaari.

Kauppapolitiikkaa Aura Salla arvioi napakasti: Venäjä-pakotteet pysyvät voimassa, ellei tilanne Krimillä ja Itä-Ukrainassa muutu. EU:n kauppasopimus USA:n kanssa ei ole todennäköinen Trumpin valtakaudella. Kauppasopimukset Meksikon ja Mercosur-alueen kanssa saattavat olla mahdollisia lähivuosina.

<p><em>OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund kysyi finanssialan sääntelyn kehittymisestä Euroopassa, ja Aura Salla arvioi, ettei sääntely tulevaisuudessa ainakaan vähene</em>.<br></p>

OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund kysyi finanssialan sääntelyn kehittymisestä Euroopassa, ja Aura Salla arvioi, ettei sääntely tulevaisuudessa ainakaan vähene.

Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila