Alkuperätodistuksista sähköisiä jo 97 prosenttia

<p><em>Tampereen kauppakamarissa ulkomaankaupan asiakirjoista vastaava Reetta Pienimäki (vas.) ja kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri Keskuskauppakamarista tutkailevat tämän vuoden tammikuun asiakirjatilastoja. Tampereella alkuperätodistuksia myönnettiin 12 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 tammikuussa. Valtakunnallisesti alkuperätodistusmäärät kasvoivat 19 prosenttia.</em><br></p>

Tampereen kauppakamarissa ulkomaankaupan asiakirjoista vastaava Reetta Pienimäki (vas.) ja kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri Keskuskauppakamarista tutkailevat tämän vuoden tammikuun asiakirjatilastoja. Tampereella alkuperätodistuksia myönnettiin 12 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 tammikuussa. Valtakunnallisesti alkuperätodistusmäärät kasvoivat 19 prosenttia.

Kauppakamarit myönsivät Suomessa viime vuonna yli 75 400 alkuperätodistusta, ja niistä 97 prosenttia sähköisesti.
– Sähköisesti myönnettyjen alkuperätodistusten osuus on Suomessa korkein koko Euroopassa, sanoo kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri Keskuskauppakamarista.

Tampereen kauppakamari myönsi vuonna 2019 muun muassa alkuperätodistuksia 6887 kappaletta, kauppalaskuja 850 kappaletta sekä muita vahvistettuja asiakirjoja 102.

– Niiden lisäksi ATA Carnet -tulliasiakirjoja myönnettiin 75 – joten asiakirjapuolella viime vuosi oli varsin vilkas, kertovat kauppakamarissa ulkomaankaupan asiakirjoista vastaavat Reetta Pienimäki ja Lasse Parviainen.

vientiasiakirjat.fi uudistuu

– 95-prosenttisesti liikenne oli Tampereella sähköistä, Reetta sanoo ja kertoo, että valtakunnallista sähköistä vientiasiakirjajärjestelmää uusitaan parhaillaan.

– Uudessa vientiasiakirjat.fi-palvelussa erityistä huomiota on kiinnitetty käytettävyyteen, palveluvarmuuteen ja nopeuteen, kertoo Hannele.

– Myös yhteydenpito asiakkaisiin ja tiedonvälitys helpottuvat, arvioi Reetta.

Kehitystyötä tehdään ketterällä periaatteella: uuden alustan beta-versiota on jo testattu muutaman yrityksen kanssa, ja sen käyttö laajenee nyt Helsingin seudun ja Tampereen kauppakamareihin ja muutamin niiden asiakasyrityksiin. Alustaa kehitetään kokemusten perusteella, ja kaikkien kauppakamarien käyttöön alusta on tarkoitus saada kevään aikana.


<p><em>Uudistettu vientiasiakirjat.fi-palvelu avataan kevään aikana. – Alustan helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, sanovat Reetta Pienimäki (vas.) ja Hannele Visuri. </em><br></p>

Uudistettu vientiasiakirjat.fi-palvelu avataan kevään aikana. – Alustan helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota, sanovat Reetta Pienimäki (vas.) ja Hannele Visuri.

Venäjälle, Kiinaan, Turkkiin

Vuonna 2019 alkuperätodistuksia myöntämismäärä Suomessa kasvoi neljä prosenttia vuodesta 2018, Tampereella kasvua oli viisi prosenttia.

Alkuperätodistusten top vitosessa valtakunnallisesti ovat Venäjä, Turkki, Kiina, Saudi Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Tampereen kärjessä ovat Venäjä, Turkki, Saudi Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Intia.

– Jotakin luvut kertovat viennistä EU-maiden ulkopuolelle ja niillä on korrelaatiota Tullin tilastoihin. Mutta listassa ovat vain ne maat, jotka vaativat alkuperätodistuksia. Eri vuosina myönnettyjen asiakirjojen lukumäärään vaikuttavat myös eri maissa tehdyt lupakäytäntöjen muutokset. Ne selittävät esimerkiksi sitä, miksi Turkkiin myönnettyjen alkuperäasiakirjojen määrä nousi vuodessa yli 40 prosenttia, Visuri huomauttaa.