Esitys 10,5 miljoonan työllistävästä lisärahoituksesta Pirkanmaalle

Pirkanmaan työttömyys alenee parhaillaan ennätysvauhtia ja Pirkanmaa on vahvan positiivisen rakennemuutoksen maakunta.

Koulutusryhmä esittää 10,5 miljoonan työllistävää lisärahoitusta Pirkanmaalle. Talouden myönteinen kehitys etenee leveällä rintamalla eikä se ole yksittäisten suurten yritysten varassa. Maakunnan työttömyysaste on laskenut nopeasti alle maan keskiarvon ja myös Tampereen työllisyystilanne kohenee vauhdilla. Tampereen (11,2 %) työttömyysaste on nyt alhaisempi kuin esimerkiksi Turun (11,8 %), jota yleisesti pidetään positiivisen rakennemuutoksen kaupunkina. Pirkanmaalla oli toukokuussa avoimia työpaikkoja 5 623 ja esimerkiksi teollisuuden rekrytointitarpeiden arvioidaan olevan vuonna 2018 peräti 5 000 työntekijää huomioiden sekä kasvu että eläköityminen.

Pirkanmaan koulutusryhmä esittää 10,5 miljoonan euron lisärahoitusta ammatillista osaamista vahvistaviin nopeisiin toimiin vuosille 2018 ja 2019. Toimilla ratkaistaisiin työllistämisen esteitä. Pirkanmaalla on tarve vastata rekrytointitarpeisiin nykyistä nopeammin esimerkiksi muunto-, täsmä- ja täydennyskoulutuksella, kannusterahakokeiluilla valikoiduille toimialoille sekä ammatillisen koulutuksen strategisilla kehittämishankkeilla. Lisätoimia on tarpeen kohdistaa erityisesti ICT:n, teollisuuden ja rakentamisen toimialoille. Osuvilla toimenpiteillä työllisyysastetta voidaan nostaa nopeammin ja hyödyntää yritysten kasvun mahdollisuudet täysimääräisesti.

Pirkanmaalla monet yritykset ovat käynnistäneet omia koulutuksiaan ja merkittäviä rekrytointeja aina ulkomaita myöten. Keväällä 2018 Pirkanmaalla vapautettiin metalli-, rakennus- ja maanrakennusalat pääsääntöisesti tarveharkinnasta EU:n ulkopuolisen työvoiman suhteen. Yritysten tilauskannat ovat hyvät, kapasiteetit alkavat olla käytössä ja suunnitteilla on merkittäviä uusia investointeja. Pirkanmaan työllisyyden positiivinen kehitys uhkaa hidastua, jos yritysten rekrytointitarpeisiin ei vastata nopeasti.

Entisen pääministerin Esko Ahon työ- ja elinkeinoministeriölle 24.8.2017 luovuttamassa Lounais-Suomea koskevassa selvitystyössä suositeltiin erityistä siltasopimusmallia myös muille alueille, joilla on poikkeuksellisen nopeasta kasvusta johtuvia rakenteellisia haasteita. Pirkanmaan koulutusryhmä esittää, että siltasopimusmallin ideaa sovellettaisiin myös Pirkanmaalla ja maakuntaan koottaisiin monipuolinen ja vaikuttava toimenpidekokonaisuus, joka edistäisi työvoiman saatavuutta, maakunnan saavutettavuutta sekä koulutuksen, tutkimuksen ja kehitystyön vaikuttavuutta.

Pirkanmaan koulutusryhmässä 3.7.2018: Tampereen kauppakamari, Teknologiateollisuus / Pirkanmaa, Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen seudun ammattiopisto, SASKY koulutuskuntayhtymä, Valkeakosken seudun ammattiopisto, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, Ahlman, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, Murikka-opisto, SAK / Pirkanmaa, AKAVA / Pirkanmaa, Pirkanmaan liitto ja Valkeakosken kaupunki.

Lisätietoja: Pirkanmaan koulutusryhmän puheenjohtaja Peer Haataja, 040-5535535 peer.haataja@tampereenkauppakamari.fi
ja sihteeri Marko Koskinen, 0500-752573 marko.koskinen@pirkanmaa.fi